Zo kies je het beste gehoorapparaat voor jou

Wist je dat mensen gemiddeld al 7 jaar met gehoorverlies rondlopen voordat ze er iets aan doen? 7 jaar! Dat moet anders kunnen, lijkt mij. Ik kan me zo voorstellen dat je niet gelijk aan de bel trekt wanneer je voor het eerst gehoorverlies opmerkt. Het kan immers ook gewoon door een verkoudheid komen en vanzelf weer over gaan. Maar als je na 7 jaar nog steeds geen actie hebt ondernomen vraag ik me af hoe dat komt. Misschien vind je een gehoorapparaat niet mooi of schaam je je ervoor. Dat is erg zonde omdat je jezelf tekort doet en het is vooral ook verleden tijd. Een gehoorapparaat is namelijk heel gewoon!

 

Soorten gehoorapparaten

Op het moment dat je gehoorverlies opmerkt is het aan te raden direct een afspraak te maken bij een audicien. Hier wordt uw gehoor getest en wordt u een passend advies gegeven, bijvoorbeeld over het type gehoorapparaat dat voor u het meest geschikt is. In principe zijn er twee groepen gehoorapparaten te onderscheiden, namelijk het in-het-oor gehoorapparaten en achter-het-oor gehoorapparaten.

 

In-het-oor

Zoals de naam aangeeft, wordt dit type gehoorapparaat in het oor geplaatst. Er zijn hiervan vijf verschillende soorten te onderscheiden, van de kleinste variant die volledig is verborgen in het kanaal van het oor, tot de grootste variant die volledig in de buitenste kom van het oor geplaatst wordt. Hoe groter het in-het-oor gehoorapparaat, hoe meer functies er in dit type verwekt kunnen worden, zoals ringleiding, directionele microfoons, volumewiel en zelfs draadloos streamen. De gehoorapparaten voor in het oor zijn discreet en minder opvallend dat de soorten achter het oor, maar kunnen ook meer vatbaar zijn voor windgeruis en schade door oorsmeer en vocht in het oor.

 

Achter-het-oor

De achter-het-oor gehoorapparaten worden, zoals je waarschijnlijk ziet aankomen, achter het oor geplaatst. Een doorzichtige buis verbindt het gedeelte achter het oor met een stukje dat in de gehoorgang past. Deze typen gehoorapparaten zijn geschikt voor mensen met ernstiger gehoorverlies of kleinere gehoorgangen. Er zijn drie verschillende soorten te onderscheiden, elk met hun eigen kenmerken. Over het algemeen geldt dat gehoorapparaten achter het oor in staat zijn meer versterking te bieden en een langere levensduur van de batterij te hebben. Ook zijn ze minder kwetsbaar voor vocht en oorsmeer en vinden sommige gebruikers deze comfortabeler omdat ze minder diep in het oor passen. Daarentegen zijn deze wel zichtbaarder dan de apparaten voor in het oor.

 

Wensen versus benodigdheden

Wanneer je je hebt verdiept in de verschillen tussen de typen gehoorapparaten, heb je waarschijnlijk een voorkeur opgebouwd voor een bepaald type. Geef dit aan bij de audicien, zodat er rekening wordt gehouden met jouw voorkeur. Vergeet daarnaast niet in overweging te nemen wat jouw gehoor echt nodig heeft. Samen met de audicien zul je een mooie balans vinden tussen wensen en benodigdheden.

Berichten gemaakt 26

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven