Voordelen van prenatale DNA-testen

 

Er zijn veel soorten vaderschapstests beschikbaar. Nadat een gezond kind is geboren, kan een uitstrijkje van de wangen van het kind worden genomen en getest om de vader van het kind te vinden. Een monster van het wangweefsel van het kind kan ook worden gebruikt om het DNA van het kind te testen. Echter bij een ongeboren kind kan dit niet. Toch kan dan al via een prenatale vaderschapstest een DNA test gedaan worden. De voordelen van deze tests zijn talrijk.

Hoe werkt een prenatale vaderschapstest?

Hoe de test wordt uitgevoerd, hangt af van het type test. De meeste doen dit middels bloedafnames van de moeder en een wang uitstrijkje van de vader die voor analyse naar een laboratorium gestuurd. De monsters kunnen thuis, of bij de dokter worden genomen. Het voordeel van de test is dat er geen bloed of sample van de ongeboren baby genomen hoeft te worden. Hiermee is deze test veilig voor de baby. Het bloed van de moeder bevat tijdens de zwangerschap ook bloed van de baby, hierdoor is deze test mogelijk.

Waarom een vaderschapstest doen?

Een prenatale vaderschapstest om het vaderschap vast te stellen, kan een stel of gezin helpen te bepalen of hun kind biologisch verwant is aan zijn of haar vader. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die mogelijk meerdere partners hebben en geen toezeggingen willen doen zonder het te weten. Veel mensen willen op een natuurlijke manier een gezin stichten en voelen zich om wat voor reden dan ook niet op hun gemak als er ook maar enige twijfel is over wie de vader kan zijn. Met een DNA-test kan worden aangetoond dat de vader ook echt de biologische vader is.

Conclusie

Wanneer je een DNA test gaat doen om het vaderschap te bepalen is het goed om er van te voren over te praten. Bereid je vooral goed voor over wat de uitkomst kan zijn. Overleg met degene of je zijn DNA mag afnemen en of hij mee wil werken aan zo’n onderzoek. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het bedrijf waar je de DNA test laat doen professioneel en betrouwbaar is. Je wilt vrijwel zeker kunnen zijn van het resultaat, dit om latere complicaties te voorkomen. Kiezen voor een prenatale vaderschapstest kan in sommige gevallen een logische keuze zijn. Schaam je er niet voor wanneer je hier de behoefte toe voelt. Het is erger om altijd met vragen rond te lopen terwijl een relatief makkelijke en goedkope vaderschapstest dit had kunnen voorkomen.

Berichten gemaakt 26

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven