Hoe de poloshirts van Lacoste de wereld veroverden

 

Denk je aan een poloshirt, dan denk je aan Lacoste. Was een poloshirt niet ook een soort sportkleding? De uitvinder van het poloshirt speelde echter geen polo. Sterker nog, het shirt was niet bedoeld als sportkleding voor polo, maar voor tennis. Het antwoord op de vraag waarom René Lacoste het shirt eigenlijk een poloshirt heeft genoemd in plaats van een tennisshirt, heeft de Franse tennisser meegenomen naar zijn graf. Maar wie was Lacoste eigenlijk? Bereid je voor op het verhaal van je leven en ontdek hoe Lacoste de wereld van tennis voor altijd heeft veranderd.

Van tenniskampioen tot uitvinder

In 1923 was Lacoste negentien jaar oud, na zijn overwinning met indoor tennis in Frankrijk zou hij gaan spelen in Australië. Voor aanvang van de wedstrijd sloot hij een weddenschap af met een kapitein. Als hij de match zou winnen, kreeg hij een krokodillenleren koffer van de kapitein. Hij verloor de wedstrijd en deelde zijn dubbele teleurstelling met een journalist. Die journalist vond het zo'n amusant verhaal dat hij een artikel schreef dat nog steeds beroemd is. Hierin vertelde hij dat Lacoste ondanks zijn verlies van de match én de koffer had gespeeld als een echte alligator. Sindsdien noemden de vrienden van Lacoste hem "le Crocodile". Een jaar later ronde hij zijn studie als ingenieur af en bracht hij zijn eerste uitvinding de wereld in: het ballenkanon. Zo werd deze tennisser niet alleen beroemd om zijn sportieve vaardigheden, maar ook om zijn vernieuwende ideeën in de wereld van tennis. Jarenlang was René tegelijkertijd een tennisser, een ondernemer en een uitvinder.

Een nieuwe outfit voor de professionele tennisser

Nadat René Lacoste overal in de wereld tenniswedstrijden had gespeeld, zag hij een kans om de sport voor altijd te veranderen. De standaard tenniskleding was te koud in de kou en te heet in de hitte, het ademde niet goed genoeg voor de matches die soms urenlang doorgingen en de bewegingsvrijheid was er ernstig in gestremd. Hij ontwierp het eerste poloshirt van een bijzonder materiaal dat bekend staat als jersey petit piqué. Dit nieuwe shirt met korte mouwen zorgde ervoor dat de speler niet kletsnat van zijn eigen zweet hoefde te sporten. Alhoewel de conservatieve tenniswereld zijn ideeën niet met open armen ontving, moest iedereen uiteindelijk toegeven dat atleten beter presteerden in de poloshirts van Lacoste. Lacoste was al lang geen professionele tennisser meer toen zijn shirts vanuit de sportwereld ook het straatbeeld binnendrongen. Hij was een succesvolle uitvinder en ondernemer. Zelfs de moderne metalen tennisrackets van vandaag hebben we te danken aan de innovatieve geest van deze man. Zijn herinnering eren wij met de krokodil die ons wereldwijd toelacht vanaf de borst van zijn poloshirts.

Berichten gemaakt 26

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven