Ga je een tuinhek maken of kopen? Zo kies je het juiste hout!  

Wanneer je een tuin hebt bij je woning, is het fijn om hierbij een mooi tuinhek te hebben wat je tuin afsluit van de openbare weg. Je kunt ervoor kiezen om je tuinhek zelf te maken of om een tuinhek aan te schaffen. Er zijn tuinhekken in tal van verschillende soorten en maten beschikbaar, van diverse materialen in alle kleuren die je maar kunt bedenken. Ook bij het plaatsen van het tuinhek heb je de keuze: zelf doen of toch laten plaatsen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten bij het kiezen van het juiste hek voor in jouw tuin.

 

De materiaalkeuze 

Wanneer je hekwerk in je tuin gaat plaatsen, is de keuze van het materiaal van je tuinhek erg belangrijk. Natuurlijk kies je voor houten hekwerk, maar welke houtsoort is het beste geschikt voor het tuinhek in jouw tuin? Dit hangt mede af van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Hieronder worden de voor- en nadelen van diverse materialen besproken, zodat jij het juiste type hout voor jouw tuinhek uit kunt kiezen. Er zijn grofweg drie soorten hout te onderscheiden waar je uit kunt kiezen voor jouw tuinhek:

 

Hardhout

Deze houtsoort komt van de loofboom en is erg duurzaam. Het hout hoeft niet extra behandeld te worden om het te beschermen tegen vocht en andere omgevings- of weersinvloeden. Bekende voorbeelden van tropisch hardhout zijn Iroko, Padoek en Bakirai. Ook zijn er tal van Europese hardhoutsoorten. Deze soorten hardhout zoals eiken hout en hout van de kastanje gaan iets minder lang mee dan de tropische hardhout soorten, maar zijn ook iets lager geprijsd. 

 

Geïmpregneerd zachthout

Door de extra beschermende laag die aangebracht wordt op het zachthout, wordt het hout waterbestendig gemaakt. Hiermee wordt de levensduur van het hout met zo’n vijf keer verlengd. De gemiddelde levensduur van deze houtsoort is zo’n tien tot vijftien jaar. 

 

Zachthout (onbehandeld)

Zachthout komt van naaldbomen zoals de den of de spar uit Midden- en Noord-Europa. Bekende voorbeelden van deze houtsoort zijn grenen en vurenhout. Zachthout in onbehandelde vorm is de goedkoopste versie van deze houtsoort, maar deze gaat ook het minst lang mee. De levensduur van deze houtsoort is zo’n vijf tot maximaal tien jaar. 

Zoals je leest is de materiaalkeuze voor je tuinhek van groot belang; ga je voor een lange levensduur of speelt je budget een belangrijke rol en kies je daarom voor een wat goedkopere optie? Welke houtsoort je ook kiest, zorg ervoor dat je het hout aanschaft bij een betrouwbare aanbieder die gecertificeerd hout aanbiedt. Zo weet je zeker dat jouw aangeschafte hout voldoet aan de duurzaamheidseisen. Een voorbeeld van een dergelijke aanbieder is Nobelhout. Op de website van dit bedrijf kun je gecertificeerd hout aanschaffen in diverse materialen, soorten en kleuren. Zo vind je altijd de houtsoort die perfect geschikt is voor jouw tuinhek! 

Berichten gemaakt 24

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven