Examentraining

Het is een gevoel wat elke middelbare scholier wel kent, of in elk geval nog een keer zal meemaken: het gevoel dat je hebt als de eindexamens eraan komen. Voor sommige mensen is dit niet alleen een spannende gedachte, maar brengt het ook nog eens veel stress met zich mee. Een oplossing die voor veel mensen goed helpt is het volgen van examentraining.

Eindexamens voorbereiden

Het voorbereiden voor je eindexamens kan erg lastig zijn. Als je bijvoorbeeld een vak volgt waar je moeite mee hebt, dan kan je er moeite mee hebben om hiervoor te leren. Vooral bij de eindexamens is er ook nog veel stof, dus is het zeker mogelijk dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Maar zelfs de vakken die je wel goed liggen kunnen lastig zijn om aan te werken. Een veelvoorkomende manier van oefenen is het maken van oude examens, maar bij deze manier is er vooral sprake van zelf vragen maken en deze nakijken. Er is geen echte instructie of hulp als je ergens niet uitkomt. Bij een examentraining is dit wel het geval.

Examentraining volgen

Een examentraining duurt een paar dagen, vaak twee of drie. Hierbij wordt op een van je vakken gefocust en wordt de belangrijkst stof voor het examen behandeld. Je wordt hierbij begeleid met docenten die hun lesinhoud volledig afstemmen op het examenprogramma. Het lesprogramma is dus specifiek voor deze cursus in elkaar gezet en bevat alle belangrijke informatie. Dit werkt vaak beter dan alle stof zelf doornemen, vooral als je er moeite mee hebt om onderscheid te maken tussen wat wel en niet belangrijk is om te weten. Het voordeel van zo’n training is, zoals eerder genoemd, dat je dus professionals hebt die je begeleiden en gemakkelijk om hulp kunt vragen als je ergens niet helemaal uitkomt.

Dagindeling

Examentrainingen kunnen eigenlijk het hele jaar door gevolgd worden, in bepaalde weekenden of in een van je vakanties. Hoe de cursus er precies uitziet verschilt per instantie, maar als voorbeeld nemen we Stichting Studiebegeleiding Leiden. Bij deze instantie wordt er zo’n tien uur per dag lesgegeven. Dit is natuurlijk best veel, maar het zorgt er wel voor dat je de lesstof binnen de twee of drie dagen van de cursus intensief kan behandelen. Een dag is verdeeld in verschillende blokken, met in elk blok een ander onderwerp. Stel dat je een training voor geschiedenis volgt, dan kan er in een blok bijvoorbeeld een van de tijdsvakken behandeld worden. Na een klassikale uitleg oefen je meteen door oude examens te maken. Tussendoor kun je vragen stellen en erna kun je feedback krijgen van je docent. In de avond kun je zelf kiezen waar je extra tijd aan wilt besteden.

Berichten gemaakt 25

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven