Uitslapen gevaarlijk?!

Uitslapen is zo’n beetje het lekkerste wat er is. In het weekend je lekker nog eens omdraaien en een paar uurtjes doorslapen. Eén van de belangrijkste onderdelen van je vakantie is ook dat je je wekker niet hoeft te zetten. Lekker wakker worden wanneer je wakker wordt en dat niet de klok dicteert wanneer je moet opstaan. Dat uitslapen belangrijk is voor mensen over de hele wereld, blijkt wel uit de vele fans op de speciale pagina’s op Facebook over uitslapen, even blijven liggen en sleeping in.

Acht uur slaap

Kortom: uitslapen vinden heel veel mensen best wel fijn. Maar nu blijkt dat uitslapen helemaal zo gezond niet is: het verstoort je slaappatroon, en je loopt twee keer zoveel kans op alzheimer. Dat blijkt uit Spaans onderzoek bij zo’n 4000 mannen en vrouwen ouder dan 65.

Elk van de ondervraagden werd vragen voorgelegd over gezondheid en levensstijl, waaronder ook het aantal uren dat ze per dag slapen inclusief middagdutjes. De deelnemers werden 3 jaar lang gevolgd. Tijdens die periode werd bij 140 personen Alzheimer of een andere vorm van dementie vastgesteld.

Wie meer dan acht uur slaapt per dag, loopt dubbel zoveel kans op Alzheimer. Of die slaapuren verspreid waren over de ochtend, de middag, de avond of de nacht maakt niets uit. Wie ’s nachts zeven uur slaapt en ’s middags twee uur een siësta houdt, zit dus aan de verkeerde kant van de streep aldus de onderzoekers. De onderzoekers weten niet of dit ook voor mensen onder de 65 jaar geldt

Oorzaak of gevolg

Slapen is zeker niet slecht voor een mens. Tijdens je slaap verwerk je de indrukken van de dag, wordt je geheugen versterkt en komt je lichaam tot rust. De onderzoekers weten ook niet wat oorzaak en gevolg is. Wellicht dat slapen geen alzheimer veroorzaakt, maar dat (beginnende, nog niet opgemerkte of gediagnosticeerde) alzheimer juist een overmatige slaapbehoefte veroorzaakt. Daarmee zou vermoeidheid en slaap een voorteken van alzheimer kunnen zijn.

Veel slapen kan ook wijzen op een depressie, wat op zijn beurt de kans op dementie versterkt. Een middagdutje verstoort namelijk de hormonale balans van het lichaam en verhoogt op die manier de kans op een vorm van dementie.

Voorkomen, niet genezen

Er is geen kuur om alzheimer of dementie te genezen. De hersenen bezig houden met puzzels en kruiswoordraadsels, veel fruit, groenten, noten en vette vis eten zijn de meest voorkomende aanbevolen maatregelen.

Deel dit bericht
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Plus
  • Add to favorites
  • RSS

Reageer