Twee punt nul

Ineens was het er: het Web 2.0. Kennelijk hadden we de tijd daarvoor met het Web 1.0 gewerkt, al was dat nooit zo benoemd. Het web 2.0 markeerde een omslag in het gebruik van het internet. In de eerste fase van het internet waren er voornamelijk een beperkt aantal aanbieders van informatie en diensten en een exponentieel groeiend aantal gebruikers. Je kon in die fase als individu uiteraard ook zelf een website aanbieden, maar ook dan was het over het algemeen één richtingsverkeer. De websitebeheerder bood iets aan, meestal informatie, en de gebruiker kon daarvan kennis nemen en eventueel nog een reactie achterlaten. De programmeertaal (HTML) liet ook weinig andere toepassingen toe.

Met de term Web 2.0 wordt verwezen naar de trend waarbij websites steeds interactiever worden en de eindgebruiker (mede) de content bepaalt. Denk daarbij aan wikipedia, twitter en crowdsourcing websites. De eigenaar van een website bepaalt dus niet langer de inhoud. Nieuwe programmeertalen (zoals PHP) waarmee webpagina’s dynamisch en gebruikerspecifiek kunnen worden aangemaakt en getoond bieden hiertoe ook veel meer mogelijkheden.

Goed, tot zover het Web 2.0. Het eerste woord waarbij de versie toevoeging in het reguliere taalgebruik (dat wil zeggen, niet alleen onder techneuten, maar juist ook onder mensen zoals jij en ik) gemeengoed is geworden.

En bij het internet en “het web” is dat misschien niet eens zo erg. Maar sindsdien is er een ware wildgroei ontstaan in het gebruik van versienummers en wordt de toevoeging “2.0” te pas en te onpas gebruikt om een “oude” uitdrukking nieuw leven in te blazen of om te doen alsof dat begrip ineens weer helemaal hip en bij de tijd is. Ik noem enkele voorbeelden:

Ambtenaar 2.0
Bibliotheek 2.0
Uitgever 2.0
Archief 2.0
Sales 2.0
Erfgoed 2.0
Amsterdam 2.0
Gezondheid 2.0
Calimeromarketing 2.0
Architectuur 2.0
Media 2.0
Project 2.0
Onderwijs 2.0
Erfgoed 2.0
Politie 2.0
Zorg 2.0
Makelaar 2.0
Werknemer 2.0
Lunch 2.0
Politiek 2.0

Dit zijn allemaal bestaande termen die je met gemak op internet en in dag- en weekbladen kunt terugvinden. Maar zelfs 2.0 is voor menig communicatiespecialist al niet meer hip genoeg. Wil je nog hipper zijn dan dat, dan ga je toch alweer een niveautje hoger zoals:

Beweging 3.0
Indisch 3.0
Reputatiemanagement 3.0
Overheid 3.0
Feedback 3.0
Man 3.0
MKB 3.0
Liefde 3.0
Wetenschap 3.0

Ze zijn echt niet verzonnen. Het zijn allemaal bestaande aanduidingen die je met een paar minuten zoeken op internet tegenkomt. En het zal ongetwijfeld niet lang meer duren voordat toevoegingen als 4.0 en 5.0 of een tussenvariant als 2.1 of 3.4 op zullen komen in het reguliere taalgebruik.

En ik IRRITEER mij daar mateloos aan.

Want wat betekenen al die genummerde toevoegingen nou eigenlijk? Hebben al die mensen een USB-stick in hun kont gekregen waarbij een nieuwe softwareversie in hun brein is geupload? Of is er een spindocter aan de gang geweest en heeft met deze toevoeging geprobeerd een doelgroep of vakgebied een beter imago te geven?

Een versienummer is meer dan eens een lege huls om te verbloemen dat alles bij het oude blijft, maar oh kijk ons eens modern bezig zijn. Zie ik een versienummer achter een vertrouwde term staan, dan krijg ik spontaan bultje, jeuk en rode vlekken op plekken waar ik het niet hebben wil.

Voor je het weet word ik gedwongen om mijn relatie te updaten naar 2.5 of mijn vaderschap naar 3.8. Straks moet ik op vakantie 6.2 of ga ik samen met collega’s op een heidag 7.0 of volgt reorganisatie 11.9.

Maar het kan nog erger. Want als iedereen over enkele maanden aan de versienummers helemaal gewend is geraakt, dan gaan we natuurlijk weer eens helemaal retro dineren (of beter nog picknicken) 1.0.

STOP met die verachtelijke nummers en doe weer eens normaal, maar dan wel normaal 1.0.

De groeten 2.0

Deel dit bericht
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Add to favorites
 • RSS

3 comments to Twee punt nul

 • Han Tuttel

  Het artikel begon leuk, ik verwachtte er best wel wat van. Jammer dat het dan eindigt in een nietszeggende persoonlijke rant over toevoegingen van versienummers.

  Desalniettemin wil ik je graag een keer de groeten 1.0 kunnen geven :-)

 • Jesper

  Het is zo irritant als je het zelf maakt. Jij kan je eraan irriteren, voel jij je opgewonden en gefrustreerd door maar daar heb je verder niemand mee. Je lost het er niet mee op en het zal je ook zeker niet met een blog lukken. Daarnaast dwingt niemand je om te upgraden ;)

  Ga mee in de flow en denk inderdaad ‘ag dat waait wel weer over’ en doe lekker je ding waar je goed in bent, motiverende blogs schrijven ;) die lees ik allemaal met plezier maar wordt hier niet vrolijker van…

  Groeten Jesper

 • Saskia Schepers

  O jee, het is nog erger dan ik dacht. Laten we vooral weer in de werkelijkheid (altijd 1.0) gaan leven.

Reageer