Oogcontact

Het zal je vast ook weleens overkomen zijn, misschien dagelijks, wekelijks, of wellicht maar één keer. Vandaag gebeurde het bij mij en dat is dan ook de reden dat ik er dit stukje over schrijf. Ik liep door het wonderschone Groningen. Ik had net een aantal afspraken achter de rug en liep richting het treinstation om weer aan de terugreis naar de Randstad te beginnen.

Ik wandelde door de binnenstad en kijk wat om me heen. Naar de winkeletalages, naar de mooie historische gebouwen, naar de andere mensen die in veel te dunne kleren door het veel te koude zomerweer liepen. Ik kijk gewoon vrolijk om mij heen. Dat vind ik ook veel prettiger dan wezenloos voor je uit of met je blik naar de stoeptegels gericht flink door te stappen. Dan wil het wel eens gebeuren dat je tijdens dat bekijken ook terugbekeken wordt. Tot zover ook nog niks bijzonders. Een vriendelijke goedemorgen of goedemiddag of een geluidloos knikje is voldoende om het contact te maken en direct weer te verbreken.

Maar soms, heel soms, heb je van die blikken die je aandacht gelijk vangen. Jij kijkt een persoon aan en die persoon kijkt jou terug in de ogen. Je voelt gelijk iets, ik weet niet precies hoe ik het beschrijven moet. Noem het een klik, noem het directe zielsverwantschap, energie die gaat stromen. De blik vangt je en laat je, al is het voor een seconde, niet meer gaan. Lang nadat je die persoon bent gepasseerd houdt de blik je nog steeds bezig. Kijk je nog eens om of niet? Het heeft geen zin. Het moment is voorbij, de weg wordt vervolgd. De trein wacht.

Toch verwondert het mij. Wat maakt die blik nou zo speciaal? De blik van een onbekende die ook altijd een onbekende zal blijven. Is het een kennis uit een vorig leven, is er ‘chemie’ in het spel, whatever that may be, is het fysieke aantrekkingskracht, is het ‘blik op stuk’, wat is het? Ik ben benieuwd of meer mensen deze ervaring hebben. Deel jouw steelse blikken in een reactie op deze bijdrage.

Deel dit bericht
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Add to favorites
 • RSS

2 comments to Oogcontact

 • jesper

  Afgelopen zaterdag, appelpop in tiel. Een jongedame raakt aan de praat met mijn broertje van 10 jaar en hebben de grootste lol samen. Ik was gelijk overdonderd van haar blik in haar ogen en haar hele uitstraling, we hebben ongeveer een half uur lang staan dansen, gek gedaan en over van alles en nog wat gepraat. Opeens was ze weg, geen naam, geen nummer niks. Alleen nog haar ogen op mijn netvlies gebrand. Nou heb ik al 3 jaar lang een vriendin waar ik heel gelukkig mee ben, en toch vraag ik mij af, wat en waarom was die ‘klik’ met die leuke meid? Niet iets wat ik dagelijks/ wekelijks heb… Mmm, maar niet te lang bij stil staan.

 • ron

  Oerinstinkt ?

Reageer