Geloof in jezelf

Als je succes wil hebben, in welk aspect van je leven ook, dan zul je ‘erin’ moeten geloven. Geloven in het doel dat je wilt bereiken, maar vooral ook geloven in jezelf.

Maar zoals zo vaak, saboteren we daarbij onszelf, je bent je eigen grootste vijand. Wie is er het meest kritisch als er een kilootje is aangekomen? Wie let het meeste op alles wat niet lukt en negeert de (kleine en grote) successen die er ook zijn? Wie let er op alles wat je niet hebt en negeert op alles wat je wel hebt? Wie twijfelt er het meest aan jouw competenties en vaardigheden? Dat ben jezelf.

Dit alles weerhoudt jou ervan om werkelijk succesvol te zijn. Natuurlijk, een beetje zelfkritiek en –reflectie kan nooit kwaad. Maar je moet er niet in doorschieten. Anders probeer je nooit eens iets nieuws en ontloop je ieder risico. En zonder dat, geen succes.

Er zijn vele factoren, ook buiten jezelf, die invloed hebben op het bereiken van jouw einddoel, maar de belangrijkste ben jezelf. JIJ bepaalt in hoge mate je eigen succes.
Dit kan je ontmoedigen. Maar de keerzijde is dat je dus zelf waanzinnig veel invloed hebt. Als jij in jezelf gelooft en bereid bent om nieuwe wegen in te slaan, risico te nemen en er vol voor te gaan, dan twijfel ik er niet aan dat je zult slagen. Hoeveel weerstand en tegenslag je ook tegenkomt, als jij in jezelf blijft geloven en doorzet, dan zul jij je doel bereiken.

Hoe kun je dat geloof versterken?

Volg je gevoel

Het maakt niet uit hoeveel lef je hebt of wie je bent, besluiten om je leven (op een bepaald front) compleet om te gooien is absoluut doodeng. Je kunt vooraf niet weten wat er allemaal op je pad zal komen en welke tegenslagen je zult moeten overwinnen. En vaak kom je die pas tegen op het moment dat er geen weg meer terug is.
Bij iedere beslissing die je gaandeweg zult moeten nemen, moet je je afvragen welke beslissing jou dwingt om in jezelf te geloven. Niet de weg van de minste weerstand of de veilige route, maar die weg die je uitdaagt en waarvan het idee alleen al je vrolijk en angstig tegelijk maakt. Dat is de weg en beslissing die je zal uitdagen en de juiste kant uitstuurt.

“Maar wat als mijn gevoel fout blijkt te zijn?”

Ja, dat kan zeker gebeuren. Je zult foute keuzes maken in het leven en verkeerde wegen inslaan. Maar niet die fout keuze is wat jou maakt of je (on)geluk bepaalt, maar hoe je ermee omgaat. Als je leert van wat er fout gaat in je leven, dan kan die ene fout keuze of die tegenslag nodig zijn geweest om daarna de goede keuze te maken. En het kan maken dat je je huidige situatie, of een nieuwe weg die je in gaat slaan, veel meer waardeert. Zolang je in jezelf blijft geloven, dan bestaan foute keuzes eigenlijk niet eens. Maar dat is een doordenker.

Schrijf op wat jou uniek maakt

Alhoewel we met meer dan 6 miljard mensen op deze planeet wonen, is ieder van hen uniek. Ook jij. En zelfvertrouwen begint bij weten en beseffen wat jou uniek maakt. Waarin onderscheid jij jezelf van anderen? Schrijf dat op. Denken is niet genoeg, opschrijven is van wezenlijk belang. Dat dwingt je om datgene goed onder worden te brengen, dat te structureren en ordening aan te brengen en maakt jouw zelfbewustzijn en zelfvertrouwen honderd keer sterker en krachtiger. Want ondanks al die dingen die jij niet kent of kunt, die anderen wel kunnen, weet je ook dat er dingen zijn waar jij beter of uniek in bent. Dat is ook de kracht waarop jij voort moet bouwen.

Kijk terug op de tegenslagen die je hebt gehad

Het leven gaat niet altijd over rozen. Je bent een beetje gekneusd door de tegenslagen die je hebt meegemaakt, maar je hebt ze wel overleefd. Wat leer je van die tegenslagen. Niet alleen wat je niet kunt of waarin je (nog) niet bent geslaagd, maar ook dat je de kracht hebt om die tegenslagen te boven te komen. Dat vertrouwen en geloof kan je helpen bij de tegenslagen die nog komen gaan. Ook die zul je uiteindelijk overwinnen.
Heb jij nog geen enkele tegenslag meegemaakt? Dan neem je misschien wel te weinig risico’s in je leven. Wie geen risico’s neemt, heeft niet echt geleefd.

Claim je dromen en je leven

Jij bepaalt zelf hoe je je leven wilt leven en welke dromen je wilt najagen. Laat niemand je daarvan afbrengen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die je wijze raad geven en je wijzen op alle risico’s die er aan jouw beslissingen hangen. Maar laat je daardoor niet weerhouden om het heft in eigen hand te houden. Jij leeft niet andermans leven of laat je leiden door andermans beslissingen. Jouw leven is van jou alleen. Jij bent verantwoordelijk!

Versterk je geloof dat het wel goed komt

Zelfs als je niet de beste beslissingen hebt genomen, kun je altijd opnieuw beginnen. Je leven is niet verloren bij de eerste (of laatste) mislukking. Iedere dag heb je de kans om een nieuwe beslissing te nemen, nieuwe wegen in te slaan. Al ben je tachtig jaar, het is nooit te laat. Nogmaals, het is allemaal aan JOU.

Deel dit bericht
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Plus
  • Add to favorites
  • RSS

Reageer